Beck – Djävulens advokat (2018)


 

Beck - Djävulens Advokat

Titel: Beck- Djävulens advokat

År: 2018

Genre: Drama | Kriminalare | Thriller|

Längd:  90 min

Regissör:  Jörgen Bergmark

Skådespelare: Peter Haber, Kristofer Hivju, Ingvar Hirdwall

imdb_46x22  5,7/105,7/10

En man går in på en restaurang, skjuter ned dess ägare och försvinner sedan snabbt. Mordet ser ut att vara en gänguppgörelse och inga vittnen säger sig minnas något. Under ledning av nya chefen Alex börjar gruppen, tillsammans med rotelchef Martin Beck, att utreda fallet som kommer att bli särskilt känsligt för en av poliserna. ”Djävulens advokat” är den 38:e filmen med Peter Haber som Beck.

SAMMA RUNDA OM OCH OM IGEN

De läsare som har följt med bloggen och läst mina tidigare recensioner av de senaste Beck-filmerna, vet redan nu mitt ställningstagande till den här typen av svensk film. På något sätt har de förhållit sig på en högre nivå, vilket man kan känna igen av titeln som där den här kan också kännas av som en remake från filmen med Al Pacino från 1997. Precis som i den filmen är det en advokat som försvarar motståndssidan. I den här filmen, är det dock ett mer personligt porträtt som gestaltas och ger ett smalare intryck. Den här berättelsen om mordet är endast på ytan.

Det är väldigt ytligt spelat och vi lär knappt känna karaktärerna som ska underhålla oss under nittio minuter. Det händer saker av flera konstiga anledningar men de leder ingenstans, vilket gör det svårt för oss som tittare att förhålla oss till karaktärernas position och antaganden. Vi ser att något inträffar men det lämnar endast frågetecken kvar och gör publiken obrydd.

Det finns ett större engagemang här än tidigare filmer av den nya sviten. Den finns där ute och det verkar som att producenterna börjar ta tag i det men varför gör man det nu när säsongen håller på att ta slut.

Det har en helhet och ”mordet” som sker de första minuterna kan vara svår att uppfatta. Becks konventionella förhörsmetoder eller polistekniker existerar inte längre. Han är ett säljargument men han har en biroll. Det här handlar inte ens om Martin Beck längre, så varför är han involverad i serien? Det är inte mycket han gör som driver handlingen framåt utan främst är i bakgrunden och är osynlig när han man borde följa honom.

Handlingen är visserligen intressant nog för att bli underhållen men det räcker inte långt då vi fattar hur den kommer att avslutas: Dansken blir gripen. Advokaten blir skjuten och räddad. Steinar får ett jobberbjudande men tackar nej. Beck får besök av grannen som förklarar att han har en tjuv inlåst i förrådet så Martin tillkallar polisen. Hade Peter Habers karaktär inte gjort det, hade det brutit mot hans karaktärsegenskaper. Den är inte värd att se om, kanske inte ens under pistolhot och manuset var bra strukturerat men det kändes ytligt precis som karaktärernas och skådespelarnas engagemang.

Det finns få bra scener och det är nog när Beck får beskedet om att hans granne har kidnappat en tjuv i förrådet och det kanske en av sakerna som sticker verkligen ut med filmen. Det finns få saker som är nytt i den här berättelsen då vi redan har sett allt. Musiken kändes medioker och tröttsam. Därav var det ingenting som effektiviserade och drev filmens handling framåt för nej, man ska inte se den här. Man behöver inte slösa nittio minuter av underarbetat svensk film.

Vissa gånger känns det sporadiskt och spontant precis som amatörproduktioner brukar kännas. Därför borde de ha gått igenom manuset ytterligare en vända och få med det personliga som är kopplat till fallet och inte dokusåpan på polishuset. Majoriteten av den här filmen är diskussioner och bråk som inte har ens ett samröre med mordfallet i början eller det efterkommande, vilket känns så mycket som slöseri på tid.

Betyg 2 av 5

 

 

Om Mackan

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action,Drama, Thriller, Äventyr, Roll på MackansFilm: Recensent, Webmaster och Redaktör, VD Finns på Youtube,Twitter, Instagram och Facebook
Galleri | Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Betyg, Betyg 2 av 5, Bloggens Recensioner, Drama, Filmer, Filmer 2018, Filmrecensioner, Genre, Kriminalare, Mackan's Recensioner, Svensk film, Thriller och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar!

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s