Beck – Ditt Eget Blod (2018)


 

beck-35-ditt-eget-blod.jpg

Titel: Beck- Ditt Eget Blod

År: 2018

Genre: Drama | Kriminalare | Thriller|

Längd:  90 min

Regissör: Mårten Klingberg

Skådespelare: Peter Haber, Kristofer Hivju, Ingvar Hirdwall, Måns Nathanaelson

imdb_46x22 6,5/10

En man misshandlas till döds i Mellanöstern. I Stockholm försvinner en ung kvinna på väg hem från arbetet. Två händelser som kommer att visa sig ha med varandra att göra. Eftersom Martin Beck har sagt upp sig, leder Steinar Hovland sökandet efter kvinnan. Men Martin dras snart in fallet när han hjälper Säpo att utreda en misstänkt terrorist. “Ditt eget blod” är den 35:e i Beck-serien med Peter Haber.

GLORIFIERING AV ETT HÖGAKTUELLT ÄMNE

Efter tjugo år i filmbranschen, 7 säsonger och nästan 40 filmer, går det att uträkna receptet för en Beck-film. Den är genomsyrad nog för att följa den hederliga tre-akts strukturen för dramaturgin. Det händer något speciellt var ungefär med 25–35 minuters mellanrum. Och i Beck-filmerna, såsom det har varit tidigare och som det alltid kommer att vara, följer poliserna spår av en gärningsman under första timmen men under tredje akten så är det inte han/hon som är mördaren. Det är någon helt annan. Beck har gjort på det här sättet i över tjugo år och det säljs fortfarande. Det är koncept som många andra kriminalserier har försökt efterlikna. Hitta döda ledtrådar i Beck är relativt enkelt, för annars skulle det inte vara en medioker filmserie.

    Dock är det kärt återseende att träffa dess olika karaktärer som gynnar den förnyade serien till sin helhet. Att Gunvald är död, märks inte av vid det här laget. Att dottern och grannen medverkar också fortfarande i dessa filmer, gör att det känns igen för en. Jonas Karlsson insatser som polischef (Klas Fredén), som i de tidigare filmerna, är inte heller saknad. Niklas Engdahl, som Mats Hedvall, känns mer genuin än Karlsson. Engdahl, medverkade även i Beck-Sista dagen (2016). Den rollen kommer inom kort kanske bli ersatt av Martin Beck. Dock så är det här en film som inte engagerar som tidigare filmer. Välförtjänt är Beck i pensionsålder, vilket diskuteras under hela filmen, och hans position håller på att ersättas.

Den här årets nya hög av filmer känns mer genuin, i alla fall till en början, än föregående år. Även om den diskuterar och gör en kommentar om ett högaktuellt ämne, redogör den inte med den grafiska och visuella tilldelningen som man kan vara vana med. Terrorhotet däremot känns som en självklar sak i filmer och behandlas av högt uppsatta karaktärer lite väl nonchalant i sin mening. Det finns ingen riktig motgång för karaktärerna heller, det finns ingen elektrisk spänning där någon är i grövre fara. Det är bara på ytan detta redovisas och förfaller i sin terror-aspekt. Filmen anspelar inte om det utomstående hotet med full styrka av våld som kan ses i amerikanska filmer. Däremot tillförs det en dialog om terrorhot och IS som gör det naturligt.

Filmen bryter sin tillsynes vanliga konvention där det handlar om en svensk kultur utan flyttar den större delen av narrativet till mellanöstern. Att det tillkommer andra språk i svensk film har blivit en företeelse som är ständigt återkommande nu, som en standard. Men att filmen i större grad utspelas utomlands är något nytt, speciellt för en Beck-film som brukar isoleras till Stockholms området.

Det här en film som åter bjuder in publiken som känner till karaktärernas bakgrund och deras relationer. Den har många referenser till de första filmerna i de tidigare säsongerna, vilket uppfyller trovärdigheten. Dock är hela grejen med mord och kriminalitet inte filmens styrka. Det är karaktärerna som gör filmen sevärd och inte berättelsen själv. Tidigare kanske det var annorlunda men efter regissören Klingbergs abstrakta visioner blir det ett minne blott.

Efter April 2017, varför är det ingen fler som pratar om det?

 

Betyg 2 av 5

About Marcus Ström

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action,Drama, Thriller, Äventyr, Roll på MackansFilm: Recensent, Krönikör, Webmaster och Redaktör, VD Finns på Youtube,Twitter, Instagram och Facebook
Gallery | This entry was posted in 2018, Alla Inlägg, Betyg, Betyg 2 av 5, Drama, Filmer, Filmer 2018, Genre, Kriminalare, Marcus inlägg, Svensk film, Thriller and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.