Beck – Rum 302 (2015)


Beck - RUM 302

Titel: Beck- Rum 302

År: 2015

Genre: Thriller, Svensk, Kriminalare

Längd:  95 min

Regissör: Mårten Klingberg

Skådespelare: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Rebecka Hemse

imdb_46x226.5/10

En ung kvinna hittas strypt på ett hotellrum. Utredningen leder Beck och Gunvald mot Stureplan, Stockholms nattliv och dess baksidor.

INGEN IMPONERANDE NYSTART

Då var vi tillbaka igen. För tjugosjunde gången också.  Peter Haber och Mikael Persbrandt är tillbaka i sina roller som de har haft i de tidigare 26 filmerna.  Att det är samma procedur som alla andra år är inte direkt sant. För det är nya karaktärer, ny regissör, ny chef och ny polisstation. Det är mycket nytt. Även den inledande vinjetten är ny.

Något som stämmer i det påstående är faktiskt att det är en film som inte engagerar särskilt mycket. Det är en medioker svensk polisfilm, men trots det så är den bättre än många av de övriga svenska filmerna. Den har inget tempo, inte samma som det vi är vana vid och med Harald Hamrell borta från regi, så får vi ta vad vi erbjuds – tyvärr.

Mårten Klingberg, regissör för Cockpit (2012) som hade Jonas Karlsson i den ledande huvudrollen som den komiske transvestiten. I den här filmen förenas de igen när ett mordfall ska lösas. Med Jonas Karlsson som Beck och Larssons nye chef Klas Fredén, så två det känns inte väldigt lovande inför den andra delen i femte omgången. Det är sällan det är ett mord i dessa filmer, oftast är det seriemord, vilket lyfter spänningen gradvis men inte i den här filmen.

Regissören försöker bryta nya infallsvinklar och skapa något nyskapande som inte syns i den här filmen. Det finns under ytan men förhoppningsvis blir det tydligare framöver. Filmens skådespelare känns trötta, slitna – även de unga och nya skådespelare är vilsen i hela filmen. När den röda tråden känns tillhanda byter handlingen spår och nya relationer tvingas att bli introducerad, vilket till slut blir jobbigt och irrelevant.

Engagemanget känns inte lika tydligt som i de övriga filmerna – visst, huvudrollsinnehavarna är gammal (över 50 år respektive 60 år) men deras agerande fungerar inte.  Förhoppningsvis, efter så Levande begravd (2010) kommer de igen och hittar den anda som vi är vana.  Tonen som fanns i de två senaste biofilmerna från fyra/fem år sedan känns på många sett igen i den här.

Men ändå går det inte att undkomma Sveriges mest ambitiöse kriminalkommissarie med över tjugo polisfilmer. För även om den här filmen inte imponerade och gav den rätta känslan så tar jag hellre en hyfsad Beck – film än en ny påkostad serie som är en kopia av andra serie.  Han är trots allt Sveriges främste TV-polis trots varierande kvalitet bakom sig.

Bättre lycka nästa gång?

Betyg 2 av 5

About Marcus Ström

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action,Drama, Thriller, Äventyr, Roll på MackansFilm: Recensent, Krönikör, Webmaster och Redaktör, VD Finns på Youtube,Twitter, Instagram och Facebook
Gallery | This entry was posted in Alla Inlägg, Betyg 2 av 5, Filmer, Filmer 2015, Filmrecensioner, Kriminalare, Mackan's Recensioner, Svensk film, Thriller and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.