Beck – Lockpojken (1997)


Beck-Lockpojken (1997)

Titel: Beck- Lockpojken

År: 1997

Genre: Thriller, Svensk, Kriminalare

Längd:  94 min

Regissör: Pelle Seth

Skådespelare: Peter Haber, Mikael Persbrandt

imdb_46x226.0/10

En dag råkar en person, som jobbar på förbränningsanläggningen i Stockholm, till sin fasa hitta en kropp på väg in i ugnen bland soporna. Martin Beck får ta hand om det svåra fallet. Han utgår från att ett mycket brutalt mord har begåtts, men han vet inte när, var, eller hur. Hans enda spår är en kodad e-postadress på Internet, från en man som kommer att mörda igen.

STABIL START

Peter Haber är en personlig favorit och har genom sin karriär haft både allvarliga och komiska roller som har präglat hans talang. Mikael Persbrandt  har inte haft en lika lyckad karriär som Peter har haft och därför kanske det passar honom utmärkt att vara Gunvald Larsson istället för Kommissarien i huvudrollen.

Tidigare versioner, de allra första var det Gösta Ekman som tog hand om mordfallen och i den här nya serien där det är åtta filmer per säsong, har gjort den här starten stabil. Det finns många brister och uppgörelsen kan kännas desperat men ändå nyskapande.

Pelle Seth är förvisso en okänd regissör som har producerat de två första filmerna i den här populära och omtalad serien. Handlingen har en tydlig linje, en tydlig röd tråd som känns realistiskt även om det blir väldigt  många extra, onödiga scener.  Men vi får se Kerstin, Martins Ex-fru, Ingers mor.

Malin Birgersson dyker upp ungefär efter tio filmer men trots ersättningen så är det Stina Rautelin, Lena Klingström som genererar från den feminina sidan, för det är trots allt en män-centrerad trots få kvinnliga karaktärer.

Trots en uppenbar upplösning och ett slut som kanske inte förvånar alla så går det inte att undkomma de stereotypiska aktiviteter och handling som den här filmen/serien centrerar sig kring, vilket är synd.  Att polisfilmer är tvungen i dagens läge att ha en kort och tjock och en lång och smal är mer än stereotypiskt och kan betraktas nästan som en klichée.

Inget som imponerar men huvudrollsinnehavaren gör sitt jobb trots allt.

Betyg 3 av 5

About Marcus Ström

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action,Drama, Thriller, Äventyr, Roll på MackansFilm: Recensent, Krönikör, Webmaster och Redaktör, VD Finns på Youtube,Twitter, Instagram och Facebook
Gallery | This entry was posted in Alla Inlägg, Betyg, Betyg 3 av 5, Filmer, Filmer 1997, Filmrecensioner, Genre, Kriminalare, Mackan's Recensioner, Svensk film, Thriller and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.